Κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό

Κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό

Αρ. Πρωτ. 18891/06.07.2011 

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Εντείνεται το κύμα φυγής των νέων της χώρας μας προς το εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και επαγγελματική διέξοδο. Η εργασιακή κατάσταση, που βιώνουν οι νέοι στη χώρα μας είναι αποκαρδιωτική. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της ευρωπαϊκής πύλης,  σύμφωνα με την οποία το πρώτο πεντάμηνο του 2011, ο αριθμός των νέων που συμπλήρωσε το ευρωπαϊκό βιογραφικό, ξεπέρασε τον αριθμό που αντιστοιχούσε σε όλο το 2009. Είναι ενδεικτική της κατάστασης η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, που διακατέχει τους νέους στην πατρίδα μας.

Την κρίσιμη αυτή περίοδο, νέοι με μόρφωση και προσόντα εγκαταλείπουν την πατρίδα για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη και ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, καθώς στο εσωτερικό βιώνουν αδιέξοδα και απογοήτευση. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα σχέδιο, ούτε μια πρωτοβουλία για την αναστροφή του κλίματος. Υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών και δεν προσφέρει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους. Δεν αξιοποιεί τα προσόντα τους, δεν τους εμπιστεύεται, με αποτέλεσμα αυτοί να καταφεύγουν στο εξωτερικό. Η κατάσταση αυτή είναι απογοητευτική και αν σύντομα δεν ληφθούν πρωτοβουλίες και δεν υπάρξουν δράσεις, το μέλλον της νεολαίας μας  θα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με δράσεις και πρωτοβουλίες για τους νέους της πατρίδας μας, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των οποίων τους οδηγεί στο εξωτερικό;

Απάντηση Υπουργείου